CTM4 Cas: egy majdnem elfeledett változócsillag rehabilitálása

Egy ohioi kisbolygóvadász amatőrrel való együttműködés vezetett egy majdnem elfeleledett félszabályos változócsillag újrafelfedezéséhez és rehabilitálásához.

Mintegy két hónappal ezelőtt kerültem kapcsolatba David Rankin utahi kisbolygóvadász amatőrrel, aki elsősorban földsúroló kisbolygók megfigyelésével és felfedezésével foglalkozik, viszont ennek melléktermékeként időnként változócsillag-gyanús objektumokat is talál. A kisbolygóvadászat mellett viszont Davenek nincs energiája arra, hogy a talált változó-jelöltekkel is foglalkozzon, ezért amikor talál valami gyanúsat, szól nekem, hogy nézzek utána, vajon amit talált, az tényleg változócsillag-e?

A kisbolygóvadászok alapvetően úgy dolgoznak, hogy egy-egy égterületről éjszakánként legalább 3 képet készítenek, és ha találnak valami objektumot, amely elmozdulni látszik a háttércsillagokhoz képest, az nagy valószínűséggel kisbolygó vagy üstökös lesz. Dave ezen felül lassan mozgó, távoli kisbolygók keresésével is foglalkozik, amelynek során a friss felvételeiből összerakott összegképeket régi, archív DSS fényképekhez viszonyítja. Ennek a műveletnek a melléktermékeként viszont időnként talál olyan csillagokat is, amelyek a saját képein fényesebbnek vagy halványabbnak bizonyulnak, mint a DSS referencia képen. Az így talált csillagok közül többről hamar kiderült, hogy ismert hosszú periódusú változócsillag.

A három héttel ezelőtt küldött találatai között viszont volt egy, amely nem szerepelt a VSX adatbázisban, viszont az ASAS-SN fénygörbe alapján egyértelmű volt, hogy ez egy félszabályos változócsillag. Mivel úgy nézett ki, hogy egy új változócsillagot fedeztünk fel, ezért megkértem Tordai Tamást és Horváth Zsoltot, hogy készítsenek a csillagról V szűrős CCD felvételeket.


A David Rankin által készített animáción jól látszik, a csillag fényesebb, mint a referencia képen.

Közel három héten át abban a hitben voltunk, hogy az ideiglenesen Vend S752-nek elnevezett csillag egy új felfedezés. Amikor azonban nekiálltam, hogy gyártsak összehasonlító csillagokat (öh-kat) a Vend S752-höz, kiderült, hogy az AAVSO változócsillag-térkép gyártó programja, a VSP egy CTM4 Cas nevű változócsillagot jelez a megadott pozíción :O Ezen nagyon meglepődtem, mert emlékeztem rá, hogy a 90-es években egy fotografikus módszerrel dolgozó francia amatőrcsillagász, M. Chapelet talált néhány változócsillagot (CTM1, CTM2 ... CTM4 stb.) a Cassiopeia, Perseus és Auriga csillagképekben. Az viszont nagyon furcsa volt, hogy a VSP jelöli az AAVSO térképen a változót, a VSX adatbázis viszont nem ad ki semmiféle ismert változócsillagot a megadott pozícióra :O
A CTM4 Cas fénygörbéje ASAS-SN adatok és Tordai Tamás CCD V észleléseinek felhasználásával.


Ezért írtam a VSX adminisztrátorának, Sebastian Oteronak, megkérdezve, hogy ez hogy lehetséges. Kiderült, hogy több mint egy évtizede, amikor a VSX adatbázist eredetileg benépesítették változócsillagokkal, ahhoz az addigi változócsillag katatógusokat használták alapnak. A CTM4 Cas viszont nem szerepelt semmilyen katalógusban, viszont volt róla néhány észlelés az AAVSO adatbázisban. Ezért a csillag bekerült ugyan a VSX adatbázisba, de mivel eddig hivatalosan nem sorolta be senki semmilyen változócsillag-típusba, ezért nem aktiválták a CTM4 VSX-rekordját. (Akkoriban még nem voltak elérhetőek az ASAS-SN-hez hasonló égboltfelmérő programok adatai.) Miután kiderült, hogy ez a csillag ténylegesen egy SRB típusú félszabályos változócsillag, Sebastian aktiválta a CTM4 Cas VSX-rekordját, és javasolta, hogy az elérhető fotometriai adatokkal végezzem el a csillag típusba sorolását és ez alapján frissítsem az adatait a VSX adatbázisban (remélhetőleg az adminisztrátorok hamarosan jóvá is hagyják a típusba sorolást). Ezért ma hajnalban a Priod04 periódus-kereső program segítségével el is készítettem a CTM4 Cas fázisgörbéjét. Az adatokból világosan látszik, hogy a CTM4 Cas 86,7 nap ill. 254 nap periódussal változik 12,4 és 12,9 magnitúdó között. Az AAVSO adatbázisban szereplő észlelések azt sejtetik, hogy hosszú távon a CTM4 Cas ennél jóval nagyobb (akár 2-3 magnitúdót is elérő) amplitúdóval változóik, ezért mindenképpen érdemes folyamatosan nyomon követni a csillag fényváltozását.

Tegnap készítettem összehasonlító-csillag sorozatot is a CTM4 Cas-hoz, be is küldtem az AAVSO Sequence Team levelezőlistájára. Azóta már be is került az öh-sorozat a VSD-be, így most már le is tölthető a CTM4 Cas AAVSO térképe.


A CTM4 Cas fázisgörbéje 86,7 napos periódussal

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben